Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena Vrsi 20&21.kolovoza

Aktivnost „Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena“ se odnosi na organizaciju sajma i dvije edukativne radionice u sklopu sajma. Sajam se održao 19. i 20. kolovoza 2022 godine u općini Vrsi u suradnji s općinom Vrsi, TZ Vrsi, Exotic King d.o.o., udrugom Cepora i Vrsi Infrastruktura d.o.o. Na sajam „Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena“ pozvali smo lokalne ekološke proizvođače da predstave svoje proizvode kako bi ih potakli da se uključe u radionicu i vidjeli mogućnosti uzgoja biljki netipičnih za naše lokalno područje koje se mogu uzgojiti u našim klimatskim uvjetima, biljke otporne na insekte čime direktno djelujemo na smanjenje uporabe insekticida i pesticida. Ova manifestacija osim promocije lokalnih ekoloških proizvođača je privukla i veliki interes javnosti koja vjerojatno nije nikad ni čula za mogućnost uzgoja egzotičnog bilja u našem ruralnom kraju. Sajmom smo dobili priliku za podizanje svijesti ekološkog principa karbonski neutralne Europe te poticanje žena poduzetnica u ekološkoj karbonski neutralnoj poljoprivredi. Umrežavanje je idealan pristup kako bi se pomoglo malim proizvođačima pri dobivanju pristupa novim pristupima poljoprivrede i plasiranja proizvoda na domaćem tržištu.

Organiziranjem sajma  koji promovira lokalne proizvođače potičemo posjetitelje i zainteresirane dionike da kupuju lokalne namirnice. Kupnjom lokalnih namirnica naš ugljični otisak se smanjuje. Ugljični otisak mjeri utjecaje na okoliš koji su povezani s uzgojem, proizvodnjom, transportom i skladištenjem naše hrane – od potrošenih prirodnih resursa preko zagađenja do emitiranih stakleničkih plinova. Kako je u nasad indijanskih banana moguće posaditi miscantus, moguće je ostvariti negativan otisak CO2 u uzgoju. Miscantus uz to što povlači ogromne količine CO2 iz zraka neplodnu zemlju pretvara u plodnu te izuzetno opskrbljuje zemlju kisikom. Naglasak stavljamo na egzotični uzgoj pošto u okolici Zadra imamo primjer uzgoja indijanske banane (Asimina triloba) od strane OPG-a Dragan Marinović u Poličniku. Na OPG-u Dragan Marinović mogu se pronaći plodovi indijanske banane, mongolske borovnice, mini kiwi , aloe veru, yuzu naranče i dr. što nas je potaklo na prezentaciju uzgoja egzotičnih ekoloških proizvoda koji se mogu uzgajati na području LAG-a „Bura“. Radionica na temu „Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena“ se održala od strane Ivana Šuloga, OPG Ivan Šulog uživo, te radionica prof.dr.sc Bojana Stipeševića sa Agronomskog fakulteta u Osijeku  stručnjaka za klimatologiju, tropske kulture i osnove biljne ekološke proizvodnje putem Zoom-a na temu „Alternativni usjevi za promijenjene klimatske (ne)prilike”.

Program je u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU 2023-2027 (ZPP), posebice sa doprinosom ublažavanju klimatskih promjena (uzgoj bez uporabe insekticida i pesticida), povoljnim djelovanjem na CO2 (miscantus indijanske banane), zaštitom bioraznolikosti te osiguranjem hrane visoke kvalitete. Glavni ciljevi ZPP-a su borba protiv klimatskih promjena, zaštita prirodnih resursa i  povećanje bioraznolikosti kojima ovaj projekt direktno pridonosi.

Tema aktivnosti je iz područja od posebnog interesa vezanog za klimatske promjene te pridonosi postizanju cilja klimatski neutralnog društva do 2050 godine. Poticanjem  uzgoja egzotičnih biljaka smanjujemo upotrebu pesticida i insekticida te potičemo sadnju miscantusa koji služi kao sredstvo upijanja CO2 iz okoliša. Čist i zdrav okoliš ključan je za dugoročnu potporu gospodarskoj aktivnosti i dobrobiti. Praktički svaka gospodarska i slobodna aktivnost – kao i sam život – ima široko definirano okruženje kao ključni input i ne bi moglo postojati bez njega. Cilj održive poljoprivrede je zadovoljiti društvene potrebe za hranom  u sadašnjosti bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija da zadovolje vlastite potrebe što ćemo s ovim projektom predstaviti široj javnosti.

Na održavanje radionice o položaju žena u poljoprivredi nas je potaklo izvješće Europskog parlamenta u izvješću u kojem je istaknuto da se žene često susreću s mnogim preprekama prilikom otvaranju poduzeća iako su uspješne kao i muškarci. Radionicom bi htjeli ženama ukazati da nije neostvarivo upustiti se u poduzetničke vode i da trebamo razvijati poduzetničku samosvijest posebice ekološke i inovativne proizvodnje koja ne utječe štetno na naš okoliš te pridonosi cilju postizanja klimatski neutralnog društva do 2050 godine.