Erasmus+ Francuska

Pod vodstvom, Ane Škara, mag.iur, voditeljice projekta Erasmus + pod nazivom „Education of decision-makers and social services providers – quality in care“ (Edukacija donositelja odluka i pružatelja socijalnih usluga-briga o kvaliteti) grupa djelatnika koji se bave pružanjem socijalnih usluga   boravila je u Francuskoj od 16.05.2017-23.05.2017. Posjet se financira  iz sredstava Erasmus+.  Jednotjedni boravak u francuskoj pokrajini Bretagne organizirali su  partneri iz Syndicate de Lorge, predstavnici općina Ploeuc  l’Hermitage, Plaintel,  Saint Carreuc i Le Bodeo .  Pripremili su sadržajan program posjeta raznih institucija koje  pružaju socijalne usluge.

Zbog termina lokalnih izbora mnogo predstavnika općina koji su u sklopu prvog dijela projekta posjetili Češku republiku nije bilo u mogućnosti sudjelovati na tjednu edukacije  u Bretagni.  Stoga su hrvatsku delegaciju predstavili, ravnateljica Doma za odrasle u Zemuniku, predstavnice Doma Sv. Frane u Zadru, ravnateljica osnovne škole Maslenica, predstavnik psihijatrijske bolnice Ugljan i predstavnici Udruge Spajalica, koji pripremaju projekte za razvoj socijalne sfere financirane iz sredstava EU.

Tijekom tjedna uspostavili smo nova i ojačali postojeća prijateljstva s našim francuskim i češkim partnerima koji su spremni surađivati na potencijalnim budućim zajedničkim projektima, te dalje razvijati uzajamne veze i kooperaciju među lokalnim zajednicama i njihovim udruženjima u skladu s politikama Europske unije.

Zahvalni smo na srdačnosti i brizi s kojom su nas primili svi predstavnici institucija koje smo posjetili,  spremno su odgovarali na naša pitanja o organizaciji, funkcioniranju i financiranju socijalnih usluga u njihovom kraju.  Velika je čast  sudjelovati u uspješnom  projektu Erasmus+ koji nam je omogućio  upoznavanje socijalnog sustava Bretagne. Isto tako,   imali smo priliku posjetiti agrokulturni sajam u Saint Brieucu te sudjelovati na konjskom sajmu u Plaintelu gdje su predstavnici LAG-a „Bura“ kao počasni gosti predali glavne nagrade.

U sklopu zadnje faze projekta  LAG Bura ugostiti će predstavnike iz Francuske i Češke od 17.09.2017-24.09.2017. Tom prilikom bit će predstavljen naš model pružanja socijalnih usluga na prostoru Zadarske županije i posebice na prostoru  koji zastupa LAG „Bura“: grad Obrovac,  općine Jasenice, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Ražanac, Starigrad, Vrsi i Zemunik Donji.

LAG „Bura“ osim razvoja poljoprivrednih usluga  želi poboljšati i razvoj socijalnih i životnih uvjeta na području našeg LAG-a , te osim projekata ruralnog razvoja, tehničke i administrativne podrške našim OPG-ovima želimo poboljšati i socijalne usluge za naše stanovnike. Učenjem o inozemnim modelima i mogućnostima implementacije istih modela na našem području te partnerska suradnja kako s inozemnim partnerima tako i s institucijama u našem LAG-u korak je u pravom smjeru.

Galerija:

https://web.facebook.com/media/set/?set=a.1851610648498231.1073741841.100009479418930&type=1&l=896636de5f