Ptice u prirodi

LAG Bura je uspješno prijavila i provela projekt Ptice u prirodi kroz Javni poziva za prijavu programa i projekata udruga za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2022. godinu. Projektu je dodijeljeno 7.354,44 HRK, projekt je podržan i od strane Nacionalnog Parka Paklenica. Cilj projekta je zaštita prirode ptica i upoznavanje najmlađih naraštaja s prirodnim staništima. U projektu su sudjelovale učeničke zadruge osnovnih škola Petra Zoranića, Maslenica; osnovne škole Starigrad i osnovne škole Zemunik.

Posebice se zahvaljujemo ravnateljici Nataliji Andačić i djelatnicima parka prof. Gordan Lukač,  stručnoj voditeljici prof. Biljani Agić i voditelju Nikici Bušljeti. Djelatnici su održali su četverosatnu radionicu na temu promatranja ptica, koje su vrste prisutne kod nas, kako preživljavaju, koje su njihove najznačajnije karakteristike te zašto su baš odabrale Paklenicu za život.  Učenici su imali priliku igrati zabavne igre prilagođene njihovom uzrastu te upoznati prirodu parka. Za neke od učenika ovo je bio prvi susret s Nacionalnim Parkom Paklenica.

Učeničkim zadrugama podijeljeno  je 12 dalekozora i 30 kućica za ptice pribavljenih iz sredstava projekta. Realizacijom ovog projekta omogućava se cilj učeničkih zadruga poticanje i razvoj ekološke svijesti. Promatranje ptica ima već uživanje u prepoznavanju ptica, a što lako postane fascinantan hobi za mnoge obitelji. Djeca postavljanjem ptičjih kućica i hranilicama u školskim vrtovima i edukacijom o ugroženih vrstama te promatranjem ptica imaju mogućnost razonode na čistom zraku u prirodi. Ovim projektom omogućiti će se učenicima zadruga upoznavanje ptičjih vrsta kroz terensku nastavu i promatranje ptica, postavljanje kućica za ptice kao način zaštite prirode te će samom edukacijom razviti interes za ptice i ptičja staništa od kojih neke sadašnjim vremenom nepovoljnih klimatskih promjena postaju ugrožene vrste.