Ruralni Okusi u Cipru

Predstavnici LAG-a „Bura“ sudjelovali su 22.09.2019 godine u sklopu projekta Ruralni Okusi na sajmu  Statos-Agios Photios u pokrajni Paphos u Cipru.  LAG „Bura“ predstavili su OPG Luka Baričević i Turistička zajednica Starigrad Paklenica. Sajmu su također prisustvovali Predsjednik LAG-a „Bura“, Vladimir Dedić i voditeljica Ana Škara. Također su predstavljeni proizvodi nekolicine drugih OPG-ova i turističkih zajednica sa područja LAG-a. Domaćini četvrte etape projekta su bili Development Agency of Lemesos i Paphos District Development Agency“Aphrodite”LTD.

Na seminaru koji je održan u mjestu Omodos imali smo priliku naučiti o primjerima dobre prakse, proizvodnji prirodnog soka od šipka, arkateno poslastice i promociji tradicionalnog cipranskog vina Commandaria.

Studijskim posjetom mjestu Palodia sudionici  su imali priliku upoznati se sa proizvodnjom meda „Mr.Demetrisa“ , izradi prirodnih slatkiša „Katerina Cyprus Sweets“ u mjestu Doros i proizvodnjom tradicionalnih vina u mjestu Koilani „Ayia Mavri Traditional winery“.

Sajam Statos-Agios Photios privukao je oko 10.000 posjetitelja. Posjetitelji su bili oduševljeni paletom  predstavljenih proizvoda LAG-a „Bura“.

Ruralni Okusi je transnacionalni projekt između LAG-a Bura i međunarodnih partnera iz Finske, Cipra, Estonije, Portugala i Španjolske.  Ciljevi projekta su: promocija lokalnih običaja, proizvoda i obrta, povećanje opsega lokalnog tržišta, promocija turizma, prijenos znanja, podizanje svijesti o zdravoj prehrani djeci školskog i vrtićkog uzrasta, „branding“ lokalnih proizvoda. Krajnja ideja projekta je razvitak mobilne aplikacije s kojom bi se povezale sve zemlje partnera u projektu u svrhu bolje promocije i umreživanja. Planirana je organizacija sajmova u svakoj od zemalja partnera.

Uključivanjem svih pravnih i fizičkih osoba na području LAG-a „Bura“ pridonijet će se dugoročno razvoju lokalnih zajednica i dionika LAG-a. Umrežavanje je idealan pristup kako bi se pomoglo malim proizvođačima pri dobivanju pristupa međunarodnom tržištu naših projektnih partnera.-kazala je Ana Škara, voditeljica LAG-a „Bura“.

„Cilj projekta Ruralni Okusi je maksimiziranje i poticanje na sustave kvalitete, te prepoznatljivost proizvoda sa LAG-područja. Projekt suradnje Ruralni Okusi se želi postići robna razmjena između članova, lokalnih dionika i šire, sustavom sljedivosti i principa „od polja do stola“.Projekt ima za cilj promicanje i umrežavanje lokalnih proizvođača, razmjenu znanja i širenje tržišnih potencijala”, ističe Predsjednik LAG-a, Vladimir Dedić.