Vrata u Europu

Projekt suradnje „Vrata u Europu“ je transnacionalni projekt s partnerskim LAG-ovima iz Poljske Stowarzyszeniem Slężanie – Lokalna Grupa Działania, Lokalna Grupą Lider A4, Lokalna Grupa Działania Gromnik. Odobren je u 2021 godini, provedba projekta je u listopadu 2022 godine i ožujku 2023 godine. Projekt je vrijedan 480.133,50 HRK, LAG Bura sudjeluje u projektu sa 75.000,00 HRK. Cilj projekta je razmjena iskustva i dobrih praksi u provedbi lokalnih razvojnih strategija, aktiviranju lokalnih zajednica, s naglaskom na razvoj turističke i rekreacijske infrastrukture, lokalni razvoj proizvoda te način promocije. Projekt će se provesti u 2022 godini.

Predstavnici LAG-a Bura i predstavnici JLS LAG-a Bura će imali su priliku se upoznati s LEADER projektima partnerskih LAG-ova, turističkom infrastrukturom i poljoprivrednicima u okolici Wroclawa. Studijski posjet uključuje LEADER projekte na području partnerskih LAG-ova, posjete panorami bitke za Racławice, skytower zgradi, muzeju zapruga, zamku Topacz. Studijsko putovanje uključuje završnu konferenciju projekta. U projekt je uključen po jedan predstavnik iz svake jedinice lokalne samouprave, po odabiru načelnika nadležne jedinice lokalne samouprave.

U subotu 08.10. LAG Buru posjetili su projektni partneri u okviru studijskog posjeta projekta „Vrata u Europu“ LAG Ślężanie – Lokalna Grupa Działania, Lokalna grupa Lider A4 i Lokalna grupa Działania Gromnik iz okolice Wroclava u Poljskoj. Cilj projekta je razmjena iskustva i dobrih praksi u provedbi lokalnih razvojnih strategija, aktiviranju lokalnih zajednica, s naglaskom na razvoj turističke i rekreacijske infrastrukture, lokalni razvoj proizvoda te način promocije. Djelatnici LAG-a su pripremili prezentacije dosadašnjih projekata i LAG natječaja, a na prezentaciji je također sudjelovao i OPG Eugen Novaković iz Posedarja kao primjer dobre prakse koji je predstavio svoje proizvode od smokava, kolače, kobasice te također predstavio i novitet u proizvodnji, proteinsku kavu od smokve bez teina i kofeina.

U projekt su uključene sve jedinice lokalne samouprave na području LAG-a „Bura“. U vijećnici općine Jasenice organizirali smo sastanak gdje su predstavljena dostignuća provedbe Lokalne razvojne strategije LAG-a „Bura“ 2014-2020 godine. Nakon toga u terenskom dijelu posjeta, posjetili smo OPG Mirko Butić, konoba Butić u Briševu gdje su projektni partneri imali prilike iskušati originalne dalmatinske proizvode.

Terenski posjet smo završili posjetom OPG-u Sandra Babac, Šinjorina Smokva koja je predstavila svoju proizvodnju ekoloških džemova bez šećera i aditiva. Projektni partneri su posebno bili oduševljeni džemom od smokve pošto je biljka za koju nema mogućnosti uzgoja u Poljskoj te im je stoga studijski dan bio organiziran u znaku najstarije i najpoznatije mediteranske biljke-smokve.

U drugoj etapi projekta od 26.03-30.03.2023 godine predstavnici jedinica lokalnih samouprava LAG-a „Bura“ posjetili su područje projektnih partnera u okolici Wroclawa. Imali su priliku posjetiti jedne od najvažnijih obilježja područja; Muzej Panorama za bitke Raclawice, Skytower toranj, Muzej zapruga, planinu Gromnik i nekolicinu LEADER projekata partnerskih LAG-ova te sudjelovati u radionici izrade autohtonih čokoladnih proizvoda. U općini Mietków posjet je organiziran farmi koza Kozlonoga te smo uvidjeli izuzetan primjer spoja agroturizma i ruralnog turizma. Na farmi se proizvodi provodi kozji sirevi, mlijeko, med, kruh, prirodni kozmetički proizvodi, a ujedno se organiziraju i grupni posjeti, team building i ruralni turizam. Sličan primjer smo imali priliku vidjeti u vinariji „Nevino polje“ financiranom kroz LEADER projekt gdje su napravili jedan sklad agroturizma povezan s vinarstvom i uzgojem domaćih životinja.U sklopu studijskog putovanja posjetili smo gradsku vijećnicu u Strzelinu koja je u fazi obnove te upoznali nekolicinu općinskih načelnika i gradonačelnika te na taj način povezali naše lokalne jedinice lokalnih samouprava sa njihovom poljskim kolegama. Na taj način stvorili smo mogućnost povezivanja u svrhu bratimljenja jedinica lokalnih samouprava te se nadamo da će doći do uspješnog ostvarenja te suradnje, priopćila je voditeljica projekta i LAG Bura Ana Mamić. Dana 29.03.2023 održana je završna konferencija projekta u zamku Topacz. Voditeljica LAG-a „Bura“, Ana Mamić, ujedno i voditeljica projekta „Vrata u Europu“ zajedno s Predsjednicom LGD Slężanie, Elżbietom Pasławskom održala je predstavljanje projekta „Vrata u Europu“ te predstavila prethodne projekte LAG-a „Bura“.

Projektom smo zaključili da rješavanje problema distribucije lokalnih proizvoda mora biti osnovni element naših lokalnih razvojnih strategija. Primjeri dobre prakse nam postaju motivacija za traženje rješenja za zajedničke probleme. Projekt suradnje „Vrata u Europu“ donio je još jednu dodanu vrijednost, a to su poznanstva i prijateljstva uspostavljena između sudionika studijskog posjeta i različitih lokalnih akcijskih grupa, što će rezultirati zajedničkim aktivnostima za razvoj ruralnih područja, kazala je Mamić.

OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE EUROPSKI FOND ZA RURALNI RAZVOJ:

Podmjera 19.3.  “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a”-Provedba tipa operacija 19.3.2. “Provedba aktivnosti suradnje LAG-a” u okviru mjere 19″ LEADER-CLLD”

Naziv projekta: Vrata u Europu

Glavni partner: Stowarzyszeniem Slężanie – Lokalna Grupa Działania

Partneri: LAG Bura, Lokalna Grupą Lider A4, Lokalna Grupa Działania Gromnik

         

 

 

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA 2014.-2020. (2021-2022) 

Udio sufinanciranja 90%EU,  10%RH

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja