Ruralni Okusi

Rural Flavours u Finskoj

Ruralni Okusi u Cipru

Rural Flavours u Estoniji

Ruralni Okusi LAG-a “Bura”

Međunarodna promocija lokalnih proizvoda u Portugalu

Ruralni Okusi je transnacionalni projekt između LAG-a Bura i međunarodnih partnera iz Finske, Cipra, Estonije, Portugala i Španjolske.  Projekt ima za cilj promicanje i povezivanje lokalnih proizvođača, te prijenos znanja i širenja plasmanskog tržišta. Partneri na projektu su Paphos District Development Agency “Aphrodite” and Development Agency of Lemesos LTD iz Cipra, Karhuseutu iz Finske, Comarca de LaCarq iz Španjolske, Hiiumaa iz Estonije i ADIRN iz Portugala.

Ciljevi projekta su: promocija lokalnih običaja, proizvoda i obrta, povećanje opsega lokalnog tržišta, promocija turizma, prijenos znanja, podizanje svijesti o zdravoj prehrani djeci školskog i vrtićkog uzrasta, „branding“ lokalnih proizvoda. Krajnja ideja projekta je razvitak mobilne aplikacije s kojom bi se povezale sve zemlje partnera u projektu u svrhu bolje promocije i umreživanja. Planirana je organizacija sajmova u svakoj od zemalja partnera. Broj predstavnika iz svake zemlje projektnog partnera je definirano na tri (3) člana iz kategorija lokalni proizvod, ruralni ambasador i lokalni turizam. Cilj projekta Ruralni Okusi je maksimiziranje i poticanje na sustave kvalitete, te prepoznatljivost proizvoda sa LAG-područja. Projekt suradnje Ruralni Okusi je i jedan od navedenih ciljeva u Lokalnoj Razvojnoj Strategiji LAG-a „Bura“ 2014-2020 s kojim se želi postići robna razmjena između članova, lokalnih dionika i šire, sustavom sljedivosti i principa „od polja do stola“. Uključivanjem svih pravnih i fizičkih osoba na području LAG-a „Bura“ pridonijet će se dugoročno razvoju lokalnih zajednica i dionika LAG-a. Umrežavanje je idealan pristup kako bi se pomoglo malim proizvođačima pri dobivanju pristupa međunarodnom tržištu naših projektnih partnera.

Naš prvi sastanak je održan u Hrvatskoj u općini Jasenice u Maslenici u sjedištu LAG-a Bura  u listopadu 2016. godine gdje smo raspravljali projektne ciljeve i inicijative i završili pripremu projekta. Službeni početak provedbe je bio očekuje 27.09.2018 godine u Portugalu, projet je završio u svibnju 2020 godine.

Voditelj projekta je Ana Mamić, mag.iur.,Voditeljica