LAG „Bura“ prisustvovao je Prisnac festu u Zelengradu 19.08.2017 u organizaciji Zavičajnog kluba „Janko Mitrović“. Imali smo prilike upoznati običaje Bukovice i također proširiti znanje o Proizvođačkim organizacijama i o ovčarstvu i kozarstvu u Zadarskoj županiji, ali i šire. Mag.iur. Matej Mikulić iz Agencije za Ruralni Razvoj (AGRRA) je održao prezentaciju o Proizvođačkim organizacijama, a doc.dr.sc. Tomislav Šarić sa Sveučilišta u Zadru o Perspektivama razvoja ovčarstva i kozarstva u Zadarskoj županiji.
Kratki opis prezentacija
Proizvođačke organizacije imaju u cilju:
- osigurati planiranu proizvodnju koja je u pogledu kvalitete i količine prilagođena potražnji na tržištu
- koncentrirati ponudu i plasirati na tržište proizvode vlastitih članova uključivo one putem direktne prodaje
Proizvođačka organizacija je organizirana od strane proizvođača i na njihovu inicijativu. Također može adekvatno obavljati aktivnosti materijalne, tehničke i ljudske podrške svojim članovima kao i koncentriranje ponude.
Prednosti ovčarstva i kozarstva su:
- Ogromne neiskorištene površine zemljišta
- Umjerena klima pogodna za uzgoj
- Kamenjarski pašnjaci i suhi primorski travnjaci te šikare, makija i bušici i mediteranske šume
- Ispaše traje gotovo čitavu godinu
- Mala ulaganja
- Veliki iznos potpora, do 150/kn po grlu, dok za zaštićene pasmine do 350/kn po grlu
Po Uredbi o zakupu šumskog zemljišta cijena zakupa je oko 200 kn po hektaru. Zakup se može uzeti na pet godina s mogućnosti produljenja i dozvoljava se gradnja montažnih objekata.
Također bi istaknuli i pojam pregonskog stočarstva, ispaši u ograđenom prostoru, što smanjuje utrošak rada, a istovremeno poboljšava plodnost tla, djeluje na uklanjanje korova i smanjenju broja štetnika.
Ovčarstvo i kozarstvo ima ogroman potencijal u našem kraju. Poticaji iz Europskih fondova su dostupni za uvođenje novih tehnologija koji pružaju poticaj za daljnju promidžbu i zaštitu proizvoda.
Zahvaljujemo se Zavičajnom klubu “Janko Mitrović” na očuvanju Bukovačke tradicije i uspješnoj organizaciji.












